Kako se izdvojiti od konkurencije i pronaći jedinstvenu poziciju na tržištu u 2024. godini?

Svaka godina je  izazovnija od prethodne u borbi  za pažnju potrošača. Nove generacija imaju drastično drugačije navike i načine interakcije.

Verujemo da je ključ  adekvatna saradnja između retail-a i digitala.Testiranjem različitog sadržaja i detaljnom analizom korisnika - njihovih navika, potreba i šta zapravo njih privlači, znaćeš na koji način da im priđeš i šta da im ponudiš.

Možda je najveći izazov ispratiti potrebe svake generacije, a posebno Generacije Z i Alpha koje trenutno diktiraju tržište. Razlike među generacijama većini je verovatno poznata:

  • Generacija Z i Alpha: Poznati su po kratkoj pažnji i sklonosti ka trendovskim sadržajima na platformama poput TikTok-a i Instagrama. Njihova brza konzumacija informacija često znači nedovoljno pažnje za dublje razumevanje ili kritičku procenu etičnosti.
  • Generacija Milenijuma: Ova generacija se suočava sa jedinstvenom situacijom: zbog brze evolucije digitalnog okruženja, nalaze se na mostu između Generacije Z/Alpha i Generacije X/ baby boomers - osećaju se dezorijentisanima i nesigurnima u pogledu toga šta je "ispravno" ili "pogrešno" u komunikaciji.
  • Generacija X i Baby boomers: Ove generacije imaju svoje ustaljene navike i mišljenja, a često im je teško da se povežu sa brzo-krećućim trendovima i platformom mlađih generacija.

Ova raznolikost ponašanja generacija predstavlja značajan izazov za brendove. Kako se izdvojiti od konkurencije i zauzeti jedinstvenu poziciju na tržištu kada svaka grupa zahteva drugačiji pristup? 

Sigurni smo da su se pojavom Tik Tok-a, influensera i Reels-eva mnogi brendovi suočili sa sledećim pitanjima: 

1.”Zašto nešto prolazi bolje, a nešto lošije?”

2. “Da li slogani/poruke postaju sleng i da li zaista prate vrendosti brenda?”

3. “Ko su zapravo adekvatni brend ambasadori i da li ostavljaju poruku koja će se pamtiti?” (primer Grand kafa: Dragan Nikolić i Milena Dravić)

4. “Na koji način da se obratim publici?”

5. “Da li je ovo previše?”

6. “Da li kampanju snimiti telefonom i uštedeti budžet za nešto drugo?”

Verujemo da je stalna analiza i posmatranje ciljne grupe jedini pravi put.

Za koje  trendove verujemo da će obeležiti 2024. godinu: 

Hiperpersonalizacija:

Očekivanja korisnika su porasla. Više ne žele generičke reklame, već one koje odgovaraju njihovim specifičnim interesima, uz personalizovane poruke.

Mikroinfluenseri i uticanje na korisnike:

Preporuke "realnih ljudi" - saradnja sa mikroinfluenserima ili prikazivanje pozitivnih recenzija i iskustava korisnika može biti izuzetno efikasno.

Autentičnost i transparentnost:

Transparentne i autentične reklame koje ne deluju nametljivo, već prikazuju realna iskustva i priče.

Etika i društvena odgovornost:

S obzirom na rastuće trendove brige o životnoj sredini i društvenoj odgovornosti, korisnici sve više biraju brendove koji imaju pozitivan uticaj na svet. 

Fokus na iskustvo:

Reklame koje vode na landing stranice sa relevantnim sadržajem, jasnim pozivom na akciju i jednostavnim procesom kupovine, imaju veću šansu na tržištu. 

Brendovi moraju razumeti jedinstvene potrebe i ponašanja svake generacije kako bi stvorili autentičnu i relevantnu komunikaciju koja održava njihovu poziciju na tržištu i stvara trajne odnose sa potrošačima, odnosno pravilno mapiranje korisničkog puta.