Zašto ćete ostati bez podataka ako ne pređete na Google analytics 4?

Prema poslednjim vestima (mada su za neke promene znali da pomere krajni rok) prelazak sa Universal analytics, zapravo sadašnji interfejs Google analitike, prelazi se na novi interfejs Google analytics 4.

Od 1. jula 2023, Universal analytics prestaje da prikuplja podatke. Već 2. jula 2023, u staroj analitici videćete nule. Svaki dan posle toga viđaćete samo nule i ništa više. Narednih šest meseci moći ćete da pristupate podacima pre 1. jula 2023. u staroj analitici. Nakon toga, ostajete i bez stare analiitke.

Zašto Google radi ovo? Jer želi da nas prebaci na novu analitiku, sledeće generacije praćenja ponašanja naših posetilaca sajta ili aplikacije. Interfejs nove analitike je značajno izmenjen u odnosu na staru analiitku tj. postojeću. Dosta je lakši za analiziranje, za snalaženje i za postavku. Idemo sada jedno po jedno.

  • Pri samom setovanju Google vam nudi određene događaje koje ste ranije morali samostalno ili uz pomoć nekog stručnog da postavite, kao što su praćenje performansi video materijala na sajtu ili praćenje skrolovanja na sajtu, što je posebno bitno ako imate sadržaj koji korisnici čitaju.

 

  • Real time analitike se više ne očitava u smislu proseka poslednjih 5 minuta, već poslednjih 30 minuta. To je prvi korak koji pokazuje da nova analitika ide u smeru engagement korisnika, a ne samo puke posete i beleženja awareness metrika. Ovo jeste kozmetička promena, ali sada sve podatke o real time analitici vidite na jednom ekranu, za razliku od stare analitike kada ste imali 5 različitih tabova.

 

  • Uveden je segment Life cycle koji objedinjuje Akviziciju (kako korisnici dolaze do sajta ili aplikacije), Engagement (kako konzumiraju sadržaj i koji sadržaj) i Monetization (kako ispunjavamo ciljeva i monetizujemo ih). Za razliku od stare analiitke, sada imate dosta manje tabova, ali u nekim delovima čak više informaciju u okviru novih delova analize podataka. To je taj bolji interfejs.

 

  • Nova analitika je bazirana na eventima (događajima). Na staroj eventima su označavane sve aktivnosti koje nisu predodređeno definisane. Sada je čak i pageview event, kao i sesija tj poseta.

 

  • Ako se bavite ecommerce poslom, postoji čitav set izveštaja, kao i u staroj analitici. Prednost novog izveštaja je što je sve na jednom mestu i dodatna mogućnost za biznise koji imaju novi Kategorija > Podkategorija > Grupa > Podgrupa, da mogu da rade analizu do tog nivou granularnosti, što niste mogli u staroj analitici.

 

  • Poseban naglasak je na sekciji Retention. Ovo je poslednji, ali i najbitniji korak u prodajnom levku (sales funnel). Povećanje retention metrika nam štedi budžet, pravi lojalne korisnike, a često i besplatne advokate brenda.

 

  • Moguće je sada pratiti posetioce kako se ponašaju na različitim uređajima i kako ih koriste da bi pristupili sajtu, što je u staroj analitici bilo moguće u Beta fazi izveštaja koji je bio prepun bagova.

 

  • Dodat je deo Explorations, gde se nalazi čitav set vizualizacija u Template gallery. Ovde možete naći vizuelno adekvatne izveštaje preko kojih možete uočiti potencijalne probleme na sajtu ili aplikaciji, pratti ključne pokazatelje uspeha ili komunicirati izveštaje dalje ka stakeholderima.

 

  • Poslednja stvar, ali ne najmanje bitna, je Advertising report. U njemu možete pronaći podatke o kampanjama, troškovima, ciljevima koji su ispunjeni putem kampanja. I ne samo to. Jako bitno je što unutar ovog izveštaja imate prikaz kako kanali uzajamno utiču jedan na drugi, koji su bitni u prvom delu, srednjem delu i poslednjem delu prodajnog levka i na koje kanale kako treba da se fokusirate.

Još jedna od važnih razlika je što u staroj analitici niste mogli da imate detaljan prikaz dešavanja na aplikaciji. Mogli ste da imate samo odvojene analitike za web i aplikaciju. Sa novom analitikom vam je omogućeno da imate sve na jednom mestu i pratite kako posetioci koriste sve vaše platforme i šta tačno rade na njima

Nova analitka je bazirana na mašinskom učenju i data driven modelu analize. To vam omogućava da sama analitika kreira publike koji bi trebalo da kupe određeni proizvod u nekom vremenskom rasponu, kako biste koristili te automatske publike u oglašivačkim kampanjama na Googlu.

I na kraju, velika prednost nove analitike GA4 u odnosu na staru analitiku je mogućnost povezivanja sa Google Big Queryjem”. To je data warehouse (baza podataka) koju je napravio Google, gde možete smeštati vaše podatke. Dodatna prednost ovog načina rada je ta što vam omogućava serversko ili server side tracking, umesto sadašnjeg client side trackinga.

Sadašnji client side tracking znači da vi iznajmljujete i koristiti javno dostupne, besplate servere Googla. To dalje znači da nećete imati 100% pouzdane podatke i da će oni često biti uzorkovani takozvani sampling podataka. Na primer, ako uzmete period od poslednjih 6 meseci, često će vam Google dati podatke na uzorku od 36.71% (uzet je okvirni procenat), gde nećete videti 100% podataka. Prebacivanjem na server side tracking, nemate više taj problem.

Jako je bitno da pređete na Google analytics 4 i već sada počnete sa prikupljanjem podataka. Nemojte dozvoliti luksuz da posle 1. jula, Google analitika prestane da skuplja podatke. Bitno je da imate kontiuitet u podacima, jer za analizu nema ništa teže, nego kada nedostaju podaci u određenom vremenskom periodu, posebno ako je bitan za biznis.

Tu pre svega mislim na turističke agencije. Ako čitate ovo i poznajete vlasnike/menadžere agencija, obratite im se i pomozite im da imaju podatke na vreme. Ako želite da im baš vi pomognete sa ovom uslugom prijavite se na našu radionicu “Prelazak na Google Analytics 4”. Obezbedite na vreme vaše mesto kako biste pomogli vlasinicima biznisa ili vašem biznisu da napreduje i koristi podatke na pravi način.